Mannan Oligosakkarit (MOS) nedir?
* Çapraz bağlar içeren doğal selülozik yapı
* Doğal şeker kaynağı (polisakkarit)
Mannan Oligosakkarit (MOS) Elde Edilişi
Hücre duvarının 1/3'ünü manna olisakkarit (MOS) oluşturmaktadır.
MOS'un etki mekanizması;
* Villus boyunu arttırma
* Salmonella ve E.coli gibi projenlere karşı dayanıklılık
* Yaralı bakteriler için de bir besin maddesini arttırıcı etki
Yeme katılmaları halinde;
yapısındaki terminal mannoz birimleri patojen bakterilerin filmbriae olarak bilinenve lektin içeren
ince bağırsaklara tutunma bölgeleriyle kuvvetli bağlar oluşturur.
- MOS patojen bakteriler için bir tuzak görevi görür ve lektinlere daha önce tutunup onları bloke eder.
- Laktobasiller için uygun besi ortamı oluşturur. ve yararlı bakteri popülasyonunun gelişmesine yardımcıdır.
- Buna bağlı olarak pH düzeyini düşürerek patojen bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Glukan ve mannanların komplement sistemini aktive ettiği ve makrofaj gibi fagositik hücrelerin ve
immunglobulinlerin (lg) etkinliğini arttırarak atntijenlerin hızla temizlenmesini sağlamaktadır.
KULLANIM ŞEKLİ
Buzağı ishallerinde ;
Günde 2 defa 25 ml/gün
Kuzu / Oğlak ishallerinde ;
günde 2 defa 4-10 ml/10gün oral (ağız) yoldan
Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde;
Günde 2 defa 4-10 ml/10 gün oral (ağız) yoldan